הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים
סעיף 110 לחוק הירושה מאפשר ליורשים לערוך הסכם לחלוקת נכסי העיזבון, במסגרתו, ניתן להסכים מי מהיורשים יקבל נכס מסוים, חלק ממנו או כולו, בין אם כספים ובין אם זכויות או נכסים אחרים בחלקים שונים מאלו שנקבעו בצוואת המוריש, או בחוק הירושה.
שימו לב (!) – במקרים מסוימים חלוקת נכסים בין יורשים עלולה להקים חבות מס, ולכן כדי להימנע מהטלת מס שלא לצורך ותשלום מיסים עודפים, יש לתכנן את החלוקה מראש ולבחון את דיני המס החלים על הנכסים אותם רוצים לחלק.
להסכמה על חלוקה שונה של העיזבון שיקולים רבים, למשל כאשר אחד היורשים מעוניין בנכס מסוים מכל העיזבון, כאשר היורשים מעוניינים להימנע ממחלוקות בשל קבלת נכסים בחלקים משותפים במקום הפרדתם במלואם כל אחד ליורש יחיד, שיקולים כלכליים, שיקולים רגשיים ועוד.
החלוקה אינה כפופה לחלקי היורשים על פי הצוואה או החוק. היורשים רשאים להסכים ביניהם על חלקים שאינם שווים, ואף שונים מהחלקים המקוריים להם היו זכאים כאשר במקרים מסוימים, החלוקה הבלתי שוויונית של הנכסים תהיה כפופה לתשלומי איזון בין היורשים. אם תשלומי האיזון ייעשו כחלק מנכסי העיזבון הם יהיו פטורים ממס.
ניתן להגיע להסכם חלוקת עיזבון שאינו כרוך במס, בכפוף להתקיימותם של תנאים מסוימים שנקבעו לעניין זה בדיני הירושה, דיני המס ובפסיקת בתי המשפט, לפי סוגי הנכסים השונים שבעיזבון.
דיני המס החלים על העברות
באופן כללי, העברת נכסים או חלק מהם בין אנשים שונים היא אירוע המקים חבות מס כגון מס רווח הון לפי פקודת מס הכנסה (במקרה של העברת מניות למשל), מס שבח ומס רכישה לפי חוק מיסוי מקרקעין (במקרה של העברת מקרקעין או זכויות במקרקעין) כאשר חבות המס עלולה לחול על שני הצדדים גם אם ההעברה בוצעה ללא תמורה, או בין בני משפחה.
העברת נכסים כחלק מעיזבון, בירושה בין המוריש לזכאי, אינה חבה במס במדינת ישראל, ובמקרים מסוימים היא אינה חבה במס גם בהעברה בין היורשים לבין עצמם.
מס רווחי הון בחלוקה בין יורשים
נכסי עיזבון עשויים לכלול גם עסקים, חברות, מניות, ניירות ערך ועוד. העברה של נכסים מסוג זה בין יורשים עשויה להקים חבות לתשלום מס רווחי הון בהתאם לפקודת מס הכנסה, למעט אם היא נכללת בהחרגה לעניין הורשה, הקבוע בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה. הפטור ממס חל על פעולת חלוקה המתבצעת בין יורשי המנוח לבין עצמם בלבד, ובתנאי שבמסגרת החלוקה לא יועברו כספים או נכסים או ישולמו כספים המגיעים מחוץ לנכסי עיזבון המנוח, וכן, רק כאשר מדובר בחלוקה הראשונה של נכסי העיזבון (ראו לעניין זה את פסק דינו של ביהמ"ש המחוזי בחיפה ע"מ (חיפה) 849-06 ישראלה טולוצ'ינסקי נ' פקיד שומה חיפה).
מיסוי מקרקעין בחלוקה בין יורשים
על מנת שחלוקת נכסי עיזבון בין יורשים תהיה פטורה ממס יש לבחון את הוראות חוק מיסוי מקרקעין, ובפרט סעיף 5(ג)(4) לחוק.
כדי שחלוקת נכסי העיזבון בין היורשים תהיה פטורה ממס יש לוודא שמתקיימים שלושת התנאים הבאים במצטבר:
- החלוקה נעשית בין היורשים לבין עצמם בלבד.
- החלוקה קובעת העברת נכסים שהם חלק מנכסי העיזבון בלבד, גם לשם פיצויים או איזון בין היורשים.
- חלוקת נכסי העיזבון בין היורשים היא החלוקה הראשונה של נכסי העיזבון בין היורשים לאחר אירוע ההורשה, בין אם לפני רישום צו הירושה או צו קיום צוואה לפי חוק הירושה, ובין אם לאחריהם.
חוק מיסוי מקרקעין מאפשר ליורשים לחלק נכסים של שני מורישים, אם המורישים הם בני זוג, או הורה וילדו, כאילו היו מחולקים כעיזבון אחד. במקרים כאלו, ליורשים יכולת להגיע להסכמות מגוונות יותר, גמישות יותר, ולבצע איזונים בין כמות גדולה יותר של נכסים.
כדי לאחד את נכסי העיזבון ולחלק אותם בין כלל היורשים של שני המורישים, בפטור ממס, יש לוודא שמתקיימים שני התנאים הבאים במצטבר:
- המורישים הם בני זוג, או הורה וילדו.
- שני העיזבונות טרם חולקו ליורשים (אם אחד העיזבונות חולק ליורשים לא ניתן יהיה לאחד את העיזבון בדיעבד לזה של בן הזוג או ההורה / ילד).
חשוב לדעת
- חלוקת עיזבון בין יורשים היא פעולה חשובה באמצעותה ניתן להגן על היחסים המשפחתיים גם לאחר פטירת המוריש, לנהל חלוקה מוסכמת והוגנת באופן יעיל, ולפתור בעיות או סכסוכים העלולים לצוף עם פטירת המוריש בין בני המשפחה.
- בטרם כל חלוקה, מוסכמת או שאינה מוסכמת, יש לבצע תכנון מוקדם של נכסי העיזבון כדי להימנע מחיוב במס שלא לצורך, וכדי לשמור על יחסי המשפחה, נכסי המוריש, ומומלץ להיוועץ בגורם מקצועי ומיומן כדי לעשות כן.
- כאשר קיימים פערים משמעותיים בין שווי הנכסים המקוריים להם היו זכאים היורשים, לבין שווי הנכס הניתן ליורש בפועל במסגרת הסכם לחלוקת העיזבון בין היורשים, פעולות שכאלו עשויות לעורר את חשדותיהם של רשויות המס ועל היורשים יהיה להוכיח כי לא הועברו תשלומי איזון מחוץ לנכסי העיזבון וקיימים שיקולים עניינים לחלוקה המוסכמת של העיזבון בשונה מהחלוקה שנקבע לפני ההסכם.
- זכרו! פטור ממס ירושה חל על חלוקה מוסכמת ראשונית של נכסי עיזבון, וכל חלוקה שאחריה עלולה להיחשב למכירה או העברה של נכסים ולחוב במס.
משרד עורכי הדין רודין בעל ניסיון של עשרות שנים בליווי משפחות ויחידים עתירי הון, ניהול נכסי המשפחה, תכנון וניהול עיזבון, צוואות וירושות, וליווי עסקאות מסחריות ממגוון סוגים לרבות התמחות במיסוי מקרקעין.
עורכי הדין שלנו מנוסים בתכנון מבנה ההורשה באמצעות כלים שונים, במהלך חיי המוריש ואף לאחריהם, כדי להבטיח את שמירת נכסי המשפחה והיחסים האישיים הקשורים אליהם.
המשרד מנוסה בניהול עיזבונות מורכבים בארץ ובחו"ל, בניהול הליכי גישור ובוררות הקשורים לסכסוכים משפחתיים וסכסוכי עיזבון, במסגרת ניסיון זה, עורכי הדין שלנו ילוו אתכם לאורך שנים רבות באופן אישי וצמוד.